انواع ماست
ماست پرمصرف ترین ماده غذایی سالم و مقوی در سراسر جهان است. بنابراین، پتانسیل مناسبی را برای انتقال مواد مغذی به رژیم غذایی انسان فراهم میکند. شیر در اثر تخمیر توسط باکتری ها، به ماست تبدیل می گردد . جهت تهیه ماست باید باکتری مخصوص را داخل شیر پاستوریزه شده ریخت. دمای شیر(۴۰ تا ۴۶ درجه سانتیگراد) و همچنین شرایط محیط برای تهیه ماست بسیار حائز اهمیت است. این باکتری، قند موجود در شیر را تجزیه نموده و اسید لاکتیک تولید میکند. به دلیل وجود این اسید، پی اچ شیر پایین رفته و پروتئین موجود در شیر به صورت توده جامدی در میآید. ماست دارای انواع مختلفی از لحاظ طعم و مزه، شکل ظاهری و طبقهبندی غذایی قرار میگیرد ولی در کل میتوان ماست را از لحاظ روش تهیه به سه دستهبندی مختلف تقسیم کرد:
ماست ست، ماست همزده و ماست چکیده.
ماستی است که مراحل ژل بندی (گرمخانهگذاری/تخمیر) و متعاقب آن سرد کردن را در ظرف بسته بندی طی کرده و بافت آن، شکل ظرف را به خود میگیرد.
ماست طعم دار یکی از فرآورده هاي منعقد شده ي شیر است که بـه وسیله ي تخمیـر اسـید لاکتیـک در نتیجـه ي فعالیـت بـاکتريهـاي آغازگر ماست، حاصل شده و به آن طعم دهنـده هـاي طبیعـی اضافه می گردد. امروزه ماست های طعم دار که به آن مواد مختلف طعم دهنده و معطر اضافه شده است، محبوبیت زیادی بین مصرف کنندگان دارند از جمله ماست خیار، ماست بادمجان و ….
ماستی است که مراحل تخمیر و همزدن را در مخزن تخمیر طی نموده و سپس بسته بندی شود.